2010. február 27., szombat

a desztiláció


A desztilláció, az átalakítás nagy alkímiai felfedezése, amely a lét lényegének keresése közben született. Az alkímia az ősi Egyiptomban született. (Az arab al-khem jelentése: "az egyiptomi tudomány".) Az iszlámnak köszönhetően elterjedt Észak-Afrikában, és Andalúzia mór megszállásával a 10. században átjutott az európai kontinensre is. Az alkimisták többek közt úgy akarták megismerni a világot, hogy az elemek segítségével kívánták átalakítani az anyagot, eltávolítva a feleslegest, megtalálni a legtisztább esszenciát. Egyesek azt állítják, hogy az alkímia szülőatyja az egyiptomi Thot isten (akinek görög megfelelője Hermész). Mindketten a misztikus tudomány, az újjászületés és az átalakulás jelképei. Alkoholok desztillációjára az első bizonyítékot a 4. századi Kínában találjuk, ahol Ko Hung alkimista így írta le a cinóber higannyá alakítását: olyan "mint az egyszer erjesztett bor: nem lehet összehasonlítani a kristálytiszta, kilencszer erjesztett borral". Vajon a desztillációról beszél? Lehetségesnek tűnik; lepárlás nélkül ugyanis hogyan erjesztünk kilencszer egy bort? Akkorra az alexandriai görögök már fölfedezték, hogy forralással átalakíthatunk egy dolgot valami mássá. Plinius ír a terpentinnek a gyantától való elválasztására használt desztillálásról, Arisztotelész pedig részletesen elmondja, hogyan lehet ivóvízzé alakítani a tengervizet. Leszámítva azt, hogy az alkímia a modern tudomány és ipar alapja, vajon milyen változás következik be az emberben az égetett szeszes italok hatására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése