2010. március 19., péntek

A televízió, különös tekintettel a párválasztási szokásokra



Nehéz a "legjelentősebb találmányról" beszélni, ha nem tesszük fel a kérdést: "milyen szempontból jelentős?"Az egyik kritérium lehet, például, megváltoztatta-e, és ha igen, milyen mértékben az emberi párválasztás szokásait. Az effajta változások ugyanis hatással lehetnek az egész faj további evolúciós folyamatára, halmozódó következményekkel az emberi élet jóformán minden aspektusára. E hatástartomány miatt élénk érdeklődés tárgya a tudósok között a biológusoktól és a genetikusoktól kezdve a pszichológusokig és a szociológusokig az, hogy ki kit választ párjának. Az emberek többsége élete során megházasodik, és a házasság befolyásolja a szociális trendeket, például a vagyoneloszlást. Az egyetemek és főiskolák úgy gyakorolnak hatást a párválasztásra, hogy hasonló egyéneket hoznak szoros közelségbe, ezáltal elősegítik a párválasztást. A szelektív párválasztási szokások befolyásolhatják a populáció genetikai szerkezetét a következő nemzedékekben: a perifériára szorultak nem szaporodnak; a kívánt tulajdonságokkal bírók pedig nagy valószínűséggel továbbadják génjeiket.
Noha az elmúlt kétezer évben sok találmány hatott az emberi párválasztásra, a legjelentősebbek közé a televíziót és a rokon médiát kell sorolni. A televízió megváltoztatta a státus és a tekintély kritériumait azzal, hogy egy pillanat alatt hírességeket kreált és meggyorsította a vezetők bukását. Egy ismeretlen pincér vagy pincérnő egy csapásra szenzációvá válhat a médiaszereplés következtében - ilyesmi aligha fordulhatott elő az emberiség korábbi evolúciós története folyamán. A hírnévvel több és kívánatosabb nemi partnerhez való hozzájutás társul, nagyságrendekkel több, mint amit őseink megtapasztalhattak.
A vizuális média feltehetőleg megnövelte a fizikai megjelenés fontosságát. A potenciális hitves külső megjelenésének jelentőségét az 1930-as évektől kezdve nagyjából évtizedenként dokumentálták Amerikában. Az idő előrehaladtával ennek jelentősége folyamatosan növekedett, napjainkban hozzávetőleg kétszer olyan fontos, mint a televízió megjelenése előtt. Másfelől viszont a fizikai megjelenés jelentősége felgyorsította a nemen belüli vetélkedést, különösen a nők körében. A gyomorpanaszok ugrásszerű emelkedése Amerikában - majd később Európában is - valószínűleg abból az elszabadult nemen belüli versengésből ered, amelynek oka a megjelenés, a külső fontossága. Másrészt a nemen belüli fokozott versengés ártalmasan hat az önbecsülésre, sőt talán még a meglévő párkapcsolatok minőségére is. A kutatások azt mutatják, hogy ha a nőket vonzó testű női modellek "sortüzének" vetik alá, az csökkenti önbecsülésüket. Ha férfiakat visznek vonzó női modellek közé, ez gyengíti az állandó partnerük iránt érzett elkötelezettségüket. Ennek következményeként általában romlik a pszichés jó közérzet, és fokozódik az elégedetlenség a meglévő kapcsolatokkal szemben.
Ezek és a kapcsolódó jelenségek erősen átalakították a szexualitás és a párválasztás természetét. Nem tudunk vagy nem akarunk visszamenni a médiaképek előtti korba; ezek megigéznek bennünket, fejlett pszichológiai mechanizmusainkat kiaknázva. És mivel a vizuális médiumok megváltoztathatják, hogy ki kit választ párjának, ezért örökre módosíthatják fajunk evolúciós pályáját.

1 megjegyzés:

  1. Azért ezt nem tudom pontosan, de minden bizonnyal ide sorolható, hogy televízió megváltoztatja párválasztási szokásokat is negatív irányban.
    Méghozzá oly módon hogy a fiatalok amit látnak a TV be azt gondolják átlagosnak és a TV be általában szexi gyönyörű lányok vagy kigyúrt izmos férfiak szerepelnek a reklámokban, filmekben. És a párválasztásban lehet hogy ezeket az ideálokat keresik és így egy csapásra a minimum külsőleges elvárás jóval feljebb kerül, mint a régi TV nélkül élő embereknél. Így elképzelhető, hogy nehezebben találnak megfelelő párt, mint régen. Vagy pont saját magukat nem találják elég jónak, mert nagymellű vékony szőke modell csajokhoz vagy esetleg pornó színésznőkhöz hasonlítják magukat. Bár nem biztos hogy ez jellemző a nőkre, de ugyanígy lehetséges ez is a férfiak terén, na jó nem nagymellű szőke nőkhöz hasonlítják magukat :)
    most lehet hülyeséget írtam,de szerintem van benne valami.

    VálaszTörlés